MBL Mangel

Hvad er MBL Mangel

MBL betyder Mannose Bindende Lektin. MBL er et protein, som immunforsvaret bruger som den første ”detektiv”, der opdager, at der er trængt mikroorganismer (fx virus eller bakterier) ind i kroppen. Så når man mangler MBL, opdager kroppen først angrebet en del senere end hos raske. Men den skal nok opdage det, for der er også andre back-up systemer, der fungerer som detektiver, men MBL er det der som regel opdager angrebet først.

Når kroppen først opdager angrebet lidt forsinket, får mikroorganismerne en længere frist, hvor de når at formere sig og etablere sig, før kroppens modangreb kommer igang. Vi udsættes jo alle for rigtig mange angreb af mikroorganismer hver eneste dag. Hos raske opdages angrebene med det samme, og kroppen når ofte at få nedkæmpet angrebet, inden man overhovedet har fået de første sygdomssymptomer.

Så raske mærker ikke alle de daglige angreb man bliver udsat for. Hos mennesker med MBL-mangel, kommer kroppen for sent igang med modangreb, så mikroorganismerne når at formere sig mere, og man når at få symptomer og ofte endda være syg et stykke tid, inden kroppen får nedkæmpet angrebet. På den måde er det ofte de samme ”ufarlige” infektioner, som forkølelse og influenza, som alle andre mennesker får – mennesker med MBL-mangel får bare flere af dem.