Tilstødende immundefekter

Tilstødende immundefekter

Mennesker med MBL-mangel er meget forskelligt ramt afhængig af alvorlighedsgraden af deres MBL-mangel, og det afhænger også af, hvor godt resten af deres immunsystem virker. En del af dem der har MBL-mangel, har også fejl andre steder i immunsystemet, og de bliver ofte mere syge end dem, der ”kun” har MBL-mangel.

Et hyppigt sted mennesker med MBL-mangel også har fejl, er i dannelsen af antistoffer (fx de såkaldte IgG subklasser). Mange mikroorganismer danner kroppen antistoffer imod, den første gang den møder dem, og herefter kan kroppen aldrig mere blive syg af netop den mikroorganisme. Tænk bare på skoldkopper – det kan man kun få een gang i sit liv, og så får man det aldrig igen. Man er blevet immun. På den måde bliver alle mere syge som børn og mindre og mindre syge efterhånden som man bliver voksen. Man bliver nemlig immun overfor flere og flere ting, efterhånden som kroppen møder dem, og danner antistoffer overfor dem. Hvis man så har en fejl i dannelsen af antistoffer, betyder det at man ikke bliver immun, men kan blive syg igen og igen, hver eneste gang man møder den samme mikroorganisme. På den måde kan man fx få skoldkopper 5 gange.

Der er også er andre faktorer der spiller ind på en persons infektions-tendens, som vi slet ikke kender endnu. Man kan i visse tilfælde fx se at en person med et MBL-tal på 20, klarer sig væsentligt bedre og har færre infektioner, end en med et tal på 200. Ingen ved hvorfor. Immunsystemet er et af kroppens mest avancerede systemer, og ingen kender det til bunds. Der er masser af ting, man slet ikke har opdaget endnu. Man opdagede først MBL-mangel for 15 år siden, på trods af at 10-15% af befolkningen bærer rundt på genfejlen.